دوره 8، شماره 2 - ( 5-1396 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 119-132 | برگشت به فهرست نسخه ها
گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
چکیده:   (377 مشاهده)
به منظور بررسی تأثیر کمپوست مصرف شده قارچ دکمهای و پیوند بر رشد و عملکرد گوجهفرنگی گلخانهای رقم سیندا، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1391 اجرا شد. گیاهان گوجهفرنگی بهصورت پیوند نشده (شاهد)، پیوند شده روی خودشان و روی پایههای یدی و کینگکنگ، در بسترهای حاوی مقادیر مختلف کمپوست مصرف شده قارچ (صفر، 15، 30، 45 و 60 درصد) کشت شدند. بستر کشت پایه شامل دو قسمت خاک مزرعه و یک قسمت ماسه بود. در پایان آزمایش، تعداد برگ، ارتفاع گیاه، میزان کلروفیل، سطح برگ، هدایت روزنهای، تعداد روز تا گل‏دهی، تعداد میوه، وزن میوه و عملکرد بررسی شد. نتایج نشان داد که گیاهان رشد کرده در تیمار 60% کمپوست مصرف شده قارچ در مراحل اولیه بیشترین تعداد برگ، سطح برگ، ارتفاع و کلروفیل را نسبت به سایر تیمارها داشتند. با افزایش درصد کمپوست مصرف شده قارچ، تعداد میوه افزایش یافت، ولی میانگین وزن میوهها کم شد. استفاده از پایههای یدی و کینگکنگ باعث بهبود برخی شاخصهای رشد رویشی شد. گیاهان پیوند شده روی پایه کینگکنگ، ارتفاع و سطح برگ بیشتری داشتند. استفاده از پایه یدی، وزن خشک گیاهان را افزایش داد. بیشترین عملکرد، به ترتیب با میانگین 61/956 و 85/953 گرم در بوته، مربوط به گیاهان پیوند شده روی خودشان در تیمار 30% کمپوست مصرف شده قارچ و گیاهان پیوند شده روی پایه یدی در تیمار 45% کمپوست مصرف شده قارچ بود. بهطور کلی، استفاده از پایههای مناسب و کاربرد مقادیر مناسب کمپوست مصرف شده قارچ میتواند با افزایش سطوح فتوسنتز کننده، رشد رویشی و عملکرد گوجهفرنگی رقم سیندا را افزایش دهد.
 
واژه‌های کلیدی: پیوند، خصوصیات رویشی، عملکرد، کمپوست
متن کامل [PDF 439 kb]   (118 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان زینتی و دارویی
دریافت: ۱۳۹۶/۵/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۶/۵/۲۸ | انتشار: ۱۳۹۶/۵/۲۸