دوره 3، شماره 1 - ( 3-1391 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 73-84 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Motesharezadeh B, Savaghebi G. The effect of balanced fertilization on nutrients’ concentration and phytic acid to zinc molar ratio in Iranian red been (Phaseolus calcaratus L.) cultivars at different stages of seed development. ejgcst. 2012; 3 (1) :73-84
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-316-fa.html
متشرع زاده بابک، ثواقبی غلامرضا. تأثیر مصرف بهینه کود بر غلظت عناصر غذایی و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در ارقام ایرانی لوبیا قرمز در مراحل مختلف تکامل دانه. مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1391; 3 (1) :73-84

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-316-fa.html


گروه مهندسي علوم خاک، پرديس کشاورزي و منابع طبيعي، دانشگاه تهران
چکیده:   (10727 مشاهده)
اسید‌ ‌فیتیک،‌ شکل عمده فسفر آلی ذخیره‌ای در‌ دانه غلات و حبوبات بوده و توانایی زیادی برای تشکیل کمپلکس با فلزات و برخی یون‌های معدنی نظیر آهن، روی و‌ کلسیم دارد. در نتیجه، این عناصر را به صورت کمپلکس‌های غیر محلول در‌ آورده و قابلیت جذب آنها را برای انسان کاهش می‌دهد. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات نسبت مولی اسید فیتیک به روی و غلظت عناصر غذایی در ارقام مختلف لوبیا قرمز در شرایط مصرف بهینه کود (بر اساس نتایج آزمون خاک) و در چند دوره زمانی بعد از گل‌دهی‌ در گلخانه اجرا گردید. تیمارهای مورد آزمایش شامل‌ پنج رقم لوبیا قرمز (اختر، ناز، درخشان، گلی و صیاد)، با دو سطح کودی (شاهد و مصرف بهینه عناصر) و سه مقطع زمانی (12، 22 و 32 روز بعد از گل‌دهی، به ترتیب T1، T2 و T3) در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی بود. صفات مورد بررسی غلظت عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، آهن و روی و نیز نسبت مولی اسید فیتیک به روی در‌ دانه ارقام مختلف لوبیا بود. نتایج تجزیه واریانس نشان‌ داد که تأثیر رقم، کود و زمان بر غلظت روی، آهن، پتاسیم، فسفر و نسبت مولی اسید فیتیک به روی دانه در سطح 1% معنی‌دار بود. هم‌چنین، بیشترین غلظت روی در رقم گلی در زمان T3 اندازه‌گیری شد. نسبت مولی اسید فیتیک به روی در تیمار مصرف بهینه کود در زمان‌های T1، T2 و T3 در رقم گلی به ترتیب 1/11، 49/10 و 99/7 به‌دست آمد. به‌طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف بهینه کود موجب کاهش نسبت مولی اسید فیتیک به روی گردید که این امر می‌تواند در ارتقای سطح سلامت افراد جامعه از طریق بهبود قابلیت جذب عناصر غذایی مورد نیاز انسان مؤثر باشد. بررسی‌های بیشتر در شرایط مزرعه توصیه می‌گردد.
متن کامل [PDF 254 kb]   (2112 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری
دریافت: ۱۳۹۱/۳/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

تحت نظارت وف بومی آسپا-وف