دوره 9، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 81-94 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nemati N, Ghasemi S. The effect of vermocompost enriched with salt tolerant strains of streptomyces on the growth and nutrition of cucumber under salinity stress. ejgcst. 2018; 9 (2) :81-94
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-1296-fa.html
نعمتی نیره، قاسمی سمیه. تأثیر ورمی‌کمپوست غنی شده با سویه‌های متحمل به شوری استرپتومایسس بر رشد و تغذیه خیار تحت تنش شوری . مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1397; 9 (2) :81-94

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-1296-fa.html


گروه علوم خاک، دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی، دانشگاه یزد
چکیده:   (99 مشاهده)

این پژوهش با هدف بررسی امکان استفاده از ورمی‌کمپوست غنی شده با سویه‌های متحمل به شوری استرپتومایسس به‌عنوان کود بیولوژیک در رشد و تغذیه خیار در شرایط شور انجام شد. برای این منظور، آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف شوری (صفر، 30، 60 و 90 میلی‌مولار کلرید سدیم) و نوع ورمی‌کمپوست (شاهد، ورمی‌کمپوست غنی نشده، ورمی‌کمپوست غنی شده با استرپتومایسس ریموسوس (S. rimosus) و استرپتومایسس گریزئوس (S. griseus)) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنی‌دار عملکرد ریشه و شاخساره، غلظت نیتروژن، پتاسیم، آهن و روی و نسبت پتاسیم به سدیم شاخساره خیار شد؛ اما غلظت سدیم و نفوذپذیری غشای ریشه افزایش یافت. در این شرایط، استفاده از ورمی‌کمپوست موجب حفظ ساختار غشای سلولی، بهبود تعادل عناصر غذایی و در نتیجه کاهش اثر منفی شوری بر عملکرد گیاه شد. تأثیر ورمی‌کمپوست غنی شده با استرپتومایسس‌های ریموسوس و گریزئوس بر حفظ نفوذپذیری غشای ریشه، بهبود تغذیه گیاه و افزایش تحمل به شوری گیاه بیشتر از ورمی‌کمپوست غنی نشده بود، به‌طوری که بیشترین وزن خشک ریشه و شاخساره در شوری 90 میلی‌مولار کلرید سدیم، در تیمار ورمی‌کمپوست غنی شده با استرپتومایسس ریموسوس، در مقایسه با سایر تیمارها، مشاهده شد. براساس نتایج این مطالعه، ورمی‌کمپوست غنیسازی شده با سویه‌های متحمل به شوری استرپتومایسس، علاوه بر حفظ تعادل عناصر غذایی در شرایط شور، باعث بهبود خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه خیار شده و از این طریق می‌تواند به کاهش خسارت ناشی از تنش شوری کمک کند.

متن کامل [PDF 933 kb]   (31 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه گیاه
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۱۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق