دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 31-39 | برگشت به فهرست نسخه ها



DOI: 10.18869/acadpub.ejgcst.6.1.31

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yosefi Shiadeh S, Chalavi V, Zangi S. The effect of different levels of vermicompost and photoperiod on greenhouse production of medicinal plant stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). ejgcst. 2015; 6 (1) :31-39
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-942-fa.html
محبوبه یوسفی شیاده سیده، چالوی ویدا، زنگی ستاره. اثر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست و طول مدت روشنایی در تولید گلخانه‌ای گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) . مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1394; 6 (1) :31-39

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-942-fa.html


گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (1813 مشاهده)
برگ استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) شیرین‌کننده‌ای قوی، طبیعی و بی‌کالری است که در صنایع غذایی و نوشیدنی به‌جای شکر کاربرد دارد. در روزهای کوتاه‌تر از 13 ساعت، استویا به گل رفته و ماده شیرین برگ‌هایش کاهش می‌یابد و در دما‌های کم، گیاه خزان می‌کند. برگ‌های شیرین استویا را می‌توان با تنظیم طول مدت روشنایی و دما در تمام طول سال در گلخانه تولید نمود. این پژوهش به‌صورت آزمایشی فاکتوریل، با 2 فاکتور در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 3 دوره روشنایی (روزهای طبیعی کوتاه زمستان، شب‌شکنی با یک و نیم ساعت روشنایی در نیمه شب و روز بلند) و 3 سطح ورمی‌کمپوست (صفر ، 10 و 20 درصد حجمی) به عنوان بستر کشت بودند. بر اساس نتایج به‏دست آمده، گل‌دهی فقط در گیاهان شاهد نگهداری شده در روزهای کوتاه طبیعی زمستان، مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد برگ در تیمار ورمی‌کمپوست 20% به همراه تیمار شب‌شکنی اندازه‌گیری شد. در همین تیمار، بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید حاصل شد. در حالی ‌که در این تیمار، میزان کلروفیل b کاهش یافت. بنابراین، در این آزمایش، با افزایش طول روز یا شب‌شکنی، گیاهان استویا در فاز رویشی نگه‌داشته شدند و افزودن ورمی‌کمپوست در سطح 20% به محیط کشت، رشد بهتر گیاهان و افزایش عملکرد برگ را سبب شد.
متن کامل [PDF 145 kb]   (1145 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان زینتی و دارویی
دریافت: ۱۳۹۴/۳/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۴/۳/۲۵ | انتشار: ۱۳۹۴/۳/۲۵

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق