دوره 3، شماره 2 - ( 6-1391 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 101-112 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi T, Ronaghi A. Effect of different zinc sources on concentration of cadmium and some micronutrients in spinach grown on a calcareous soil. ejgcst. 2012; 3 (2) :101-112
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-354-fa.html
رحیمی طیبه، رونقی عبدالمجید. اثر کاربرد منابع مختلف روی بر غلظت کادمیم و برخی عناصر کم مصرف در گیاه اسفناج در یک خاک آهکی. مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1391; 3 (2) :101-112

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-354-fa.html


بخش علوم خاك، دانشكده كشاورزي، دانشگاه شيراز
چکیده:   (11247 مشاهده)
کادمیم یک عنصر سنگین است که برای انسان، گیاه و دیگر موجودات زنده سمی می‌باشد و در بین عناصر سنگین، به دلیل تحرک و زیست‌فراهمی زیاد در خاک و ایجاد سمیت در غلظت‌های کم، بررسی آن اهمیت ویژه‌ای دارد. برای ارزیابی اثر کادمیم و منابع روی (سولفاتی و کلاتی) بر رشد و غلظت برخی عناصر در اسفناج، آزمایشی گلخانه‌ای به‌ صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارها شامل سه سطح کادمیم (5، 10 و20 میلی‌گرم کادمیم در کیلوگرم خاک به صورت سولفات کادمیم) و چهار سطح روی (صفر، 5، 10 و20 میلی‌گرم روی در کیلوگرم خاک از دو منبع سولفاتی و کلاتی) در سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که مصرف کادمیم به طور معنی‌داری وزن خشک اندام هوایی اسفناج را کاهش داد. اما کاربرد روی سبب کاهش اثر زیان‌بار کادمیم بر گیاه شد. با افزایش سطح کادمیم مصرفی، غلظت این عنصر در اندام هوایی گیاه افزایش یافت. اما مصرف روی از هر دو منبع مصرفی، غلظت کادمیم اندام هوایی را به طور معنی‌داری کاهش داد. کادمیم مصرفی، غلظت روی و منگنز اندام هوایی را به‌ طور معنی‌داری کاهش داد. اما غلظت آهن تحت تأثیر کادمیم قرار نگرفت. غلظت منگنز و آهن اندام هوایی با مصرف روی از هر دو منبع مصرفی، کاهش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، به نظر می‌رسد کاربرد کودهای روی، به ویژه سولفات روی، برای کاهش اثرهای زیان‌بار کادمیم بر گیاه در خاک‌های آلوده به کادمیم مفید باشد.
متن کامل [PDF 243 kb]   (2342 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری
دریافت: ۱۳۹۱/۶/۱ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق