دوره 2، شماره 1 - ( 1-1390 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 29-44 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Najafi N, Parsazadeh M. Effect of nitrogen form and pH of nutrient solution on the changes in pH and EC of spinach rhizosphere in hydroponic culture. ejgcst. 2011; 2 (1) :29-44
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-166-fa.html
نجفی نصرت اله، پارسازاده منصور. اثر شکل نیتروژن و pHمحلول غذایی بر تغییرات pH و EC ریزوسفر اسفناج در کشت هیدروپونیک. مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1390; 2 (1) :29-44

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-166-fa.html


استاديار گروه خاك‌شناسي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه تبريز
چکیده:   (20018 مشاهده)
چکیده در این مطالعه، تأثیر نسبت نیترات به آمونیوم و pH محلول غذایی بر تغییرات pH و EC ریزوسفر در طول دوره رشد اسفناج در بستر پرلیت و در شرایط گلخانه بررسی گردید. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کامل تصادفی با سه فاکتور شامل pH محلول غذایی در سه سطح (5/4، 5/6 و 8)، نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی در پنج سطح (100:0، 75:25، 50:50، 25:75 و 0:100) و زمان در 10 سطح با چهار تکرار انجام شد. سه عدد نشای گیاه اسفناج (Spinacia oleracea L.) رقم سیریوس در هر گلدان کشت و با 15 محلول غذایی مختلف تغذیه شدند. در طول دوره رشد و در زمان‌های مختلف، pH و EC آبشویه گلدان‌های باکشت و بدون کشت اسفناج در تیمارهای مختلف تعیین شد. نتایج نشان داد که تأثیر زمان، نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی و pH اولیه محلول غذایی بر pH و EC ریزوسفر اسفناج در سطح احتمال کمتر از 1/0 درصد معنی‌دار بود. با افزایش نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی، pH ریزوسفر اسفناج افزایش و EC ریزوسفر آن کاهش یافت. در پایان دوره رشد، pH ریزوسفر اسفناج در نسبت نیترات به آمونیوم 100:0 و دو pH 5/4 و 0/8 حدود سه واحد از نسبت نیترات به آمونیوم 0:100 بیشتر بود. در حالی که این تفاوت در pH 5/6 کمتر بود. در طول دوره رشد اسفناج، تغییرات pH و EC ریزوسفر در تیمارهای مورد مطالعه متفاوت بود. در نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی 75:25 و pH 5/6 pH ریزوسفر برای رشد گیاه و جذب عناصر غذایی در گستره مطلوب قرار داشت. به استثنای نسبت نیترات به آمونیوم 100:0 و pH 0/8، در بقیه تیمارها pH ریزوسفر اسفناج در طول دوره رشد گیاه کاهش یافت. pH اولیه محلول غذایی بر pH ریزوسفر اثر متفاوتی داشت. به‌طوری‌که میانگین pH ریزوسفر در محلول‌های غذایی با pH اولیه 5/4، 5/6 و 0/8 به ترتیب 94/5، 5/6 و 29/7 بود. نتایج نشان داد که گیاه اسفناج برای سازش با شرایط نامساعد اسیدی یا قلیایی، فعالانه pH ریزوسفر خود را تغییر می‌دهد. هم‌چنین، اثرات نامطلوب pH بر رشد اسفناج در شرایط نامساعد اسیدی یا قلیایی می‌تواند با استفاده از نسبت نیترات به آمونیوم مناسب کاهش یابد. EC ریزوسفر اسفناج نسبت به EC گلدان‌های بدون کشت و EC اولیه محلول‌های غذایی بیشتر بود. با کاهش pH محلول غذایی، EC ریزوسفر اسفناج افزایش یافت.
متن کامل [PDF 397 kb]   (2371 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۰/۵/۹ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

تحت نظارت وف بومی آسپا-وف