دوره 2، شماره 1 - ( 1-1390 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 13-28 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eshghizadeh H, Kafi M, Nezami A. Effect of NaCl salinity on the pattern and rate of root development of blue panic grass (Panicum antidotale Retz.). ejgcst. 2011; 2 (1) :13-28
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-165-fa.html
عشقی زاده حمیدرضا، کافی محمد، نظامی احمد. تأثیر شوری کلرید سدیم بر الگو و سرعت توسعه ریشه گیاه ارزن پادزهری (Panicum antidotale Retz.). مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1390; 2 (1) :13-28

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-165-fa.html


دانشجوي دكتري فيزيولوژي گياهان زراعي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد
چکیده:   (14320 مشاهده)
چکیده آگاهی از نحوه رشد و توسعه اندام‌های مختلف گیاه، به ویژه ریشه، در مدیریت بهینه تولید گیاهان شورزیست از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش، گیاه ارزن پادزهری (Panicum antidotale Retz.) در یک خاک لوم شنی درون کیسه‌‌های پلاستیکی کاشته شده و در مرحله 4برگی در معرض سطوح مختلف شوری آب آبیاری شامل صفر، 10، 20 و 30 دسی‌زیمنس بر متر که به ترتیب با افزودن صفر، 5، 11 و 20 گرم نمک کلرید سدیم در هر لیتر آب مقطر حاصل شد، قرار گرفت. برای مطالعه الگو و سرعت توسعه اجزای مختلف ریشه، ویژگی‌های ریختی ریشه در چهار مرحله پدیداری شامل شروع پنجه‌زنی، طویل شدن ساقه، ظهور خوشه و رسیدگی دانه اندازه‌گیری شد. سپس با استفاده از روش رگرسیون، بهترین معادلات بیان کننده روند تغییرات صفات اندازه‌گیری شده نسبت به زمان انتخاب شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سن گیاه و توسعه اجزای فتوسنتزی، سرعت افزایش وزن ریشه در شرایط غیر شور افزایش یافته و به حدود 70 میلی‌گرم در بوته در روز تا مرحله طویل شدن ساقه رسید. طی این مدت، سرعت افزایش وزن ریشه در سطوح شوری10، 20 و 30 دسی‌زیمنس بر متر به ترتیب حدود 30، 60 و 40 میلی‌گرم در بوته در روز بود. در فاصله زمانی بین طویل شدن ساقه و ظهور خوشه، سرعت افزایش وزن ریشه در سطوح مختلف شوری آب آبیاری کاهش یافت که این کاهش رشد در سطوح 10 و 20 دسی‌زیمنس بر متر چشمگیرتر بود. هم‌چنین سهم محصولات فتوسنتزی اختصاص یافته به بخش ریشه از کاشت بذر تا شروع پنجه‌زنی (18-0 روز پس از کاشت) حدود 25، 22، 9 و 10 درصد به ترتیب در سطوح شوری صفر، 10، 20 و 30 دسی‌زیمنس بر متر بود. این در حالی است که این میزان در 35-18 روز پس از کاشت (طویل شدن ساقه) به ترتیب به 34، 21، 25 و 26 درصد در سطوح شوری صفر، 10، 20 و 30 دسی‌زیمنس بر متر تغییر یافت. افزایش تنش شوری، الگوی سیگموئیدی توسعه ریشه این گیاه را از طریق کاهش سرعت توسعه و اندازه اجزای آن تغییر داد، هر چند ویژگی‌های ریختی مختلف ریشه ارزن پادزهری حساسیت متفاوتی به شوری آب آبیاری داشتند.
متن کامل [PDF 974 kb]   (2369 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۰/۵/۹ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق