دوره 7، شماره 4 - ( 11-1395 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 125-134 | برگشت به فهرست نسخه ها



DOI: 10.18869/acadpub.ejgcst.7.4.125

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi R, Mahdian K, Shahidi Noghabi S. Effect of temperature on functional response of coccinellid (Coccinula elegantula) on Aphis gossypii. ejgcst. 2017; 7 (4) :125-134
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-1266-fa.html
رحیمی رقیه، مهدیان کامران، شهیدی نوقابی شهناز. تأثیر دما در واکنش تابعی کفشدوزک (Coccinula elegantula) روی شته جالیز (Aphis gossypii). مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1395; 7 (4) :125-134

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-1266-fa.html


گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان
چکیده:   (516 مشاهده)

شته جالیز Aphis gossypii Glover (Hem.: Aphididae) یکی از آفات مهم سبزی‌ها و گیاهان زینتی در گلخانه‌ها می‌باشد. مشکلات متعدد ایجاد شده در اثر مصرف زیاد سموم شیمیایی برای کنترل این آفت، ضرورت استفاده از سایر روش‌های مدیریت، از جمله کنترل بیولوژیک، را ایجاب می‌کند. کفشدوزک ‏Coccinula elegantula Weise (Col.: Coccinellidae) به عنوان یکی از دشمنان طبیعی شته جالیز، نقش مؤثری در کنترل جمعیت این آفت دارد. در این تحقیق، تأثیر دما بر واکنش تابعی و کارایی این کفشدوزک نسبت به تراکم‌های مختلف شته جالیز بررسی شد. بر اساس نتایج به‌دست آمده، این شکارگر در هر سه دمای آزمایش شده (در محدوده دمایی 18 ، 25 و 32 درجه سلسیوس) دارای واکنش تابعی نوع دوم بود. با افزایش دما از 18 به 25 درجه سلسیوس، نرخ جستجوگری و زمان دستیابی کفشدوزک به طور معنی‌داری به ترتیب افزایش و کاهش یافتند. ولی با افزایش دما از 25 به 32 درجه سلسیوس، پارامترهای مذکور تغییری نکردند. با توجه به اینکه محدوده دمایی بهینه برای رشد جمعیت شته جالیز روی خیار بین 5/22 تا 30 درجه سلسیوس قرار دارد، نرخ زیاد جستجوگری و کوتاه بودن زمان دستیابی این کفشدوزک در دماهای 25 و 32 درجه سلسیوس نشان دهنده این است که در صورتی که بتوان بر موانع پرورش انبوه این کفشدوزک غلبه کرد، یک گونه ارزشمند در کنترل بیولوژیک شته جالیز خواهد بود.

متن کامل [PDF 253 kb]   (324 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: گیاهان زینتی و دارویی
دریافت: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۱/۲۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق