دوره 7، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 165-175 | برگشت به فهرست نسخه ها



DOI: 10.18869/acadpub.ejgcst.7.1.165

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mosapour Yahyaabadi H, Asgharipour M, Basiri M. Role of chitosan in improving salinity resistance through some morphological and physiological characteristics in fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.). ejgcst. 2016; 7 (1) :165-175
URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-1146-fa.html
موسی‌پور یحیی‌آبادی حسن، اصغری‌پور محمد رضا، بصیری محبوبه. نقش کیتوزان در بهبود مقاومت به شوری از طریق تأثیر بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.). مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای. 1395; 7 (1) :165-175

URL: http://ejgcst.iut.ac.ir/article-1-1146-fa.html


گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
چکیده:   (1339 مشاهده)

شوری خاک یک مسئله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر، اخیراً کاربرد کیتوزان، در افزایش مقاومت به تنش‌هایی همچون شوری زیاد شده است. بدین منظور، آزمایشی با هدف بررسیتأثیرپیش­تیماربذر کیتوزان بر کاهش اثر تنش شوری درشنبلیله، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال 1393 انجام شد. عامل اول، پیش‌تیمارکیتوزان در سه سطح (5/0 و 1 گرم در لیتر و عدم کاربرد کیتوزان) و عامل دوم محلول کلرید سدیم در چهار سطح (50، 150 و 250 میلی­مولار و عدم کاربرد کلرید سدیم) در نظر گرفته شد. قبل از کاشت، بذرها به مدت شش ساعت در محلول‌های کیتوزان قرار داده شدند. کلرید سدیم نیز به صورت خاکی و از طریق آبیاری (بعد از مرحله دو برگی)، با فواصل سه روزه، به گیاهان اعمال شد. نتایجنشان داد که افزایش شدت تنش شوری باعث کاهش خصوصیات رشد، محتوای رنگیزه­های فتوسنتزی، محتواینسبیآببرگ، شاخص سبزینگی و افزایش میزان آنتوسیانین و پرولین شد. پیش­تیمار5/0 گرم در لیتر کیتوزان موجب افزایشوزنخشک گیاه، طول ساقه و ریشه و محتواینسبیآببرگ در شرایط تنش شوری، نسبت به شاهد گردید. همچنین، کاربرد یک گرم در لیتر کیتوزان، میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئیدها را در سطحشوری 250 میلی­مولار به‌ترتیب به میزان 7/43، 4/65 و 0/28 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار یک گرم در لیتر کیتوزان به­دست آمد. به طورکلی، نتایج نشان داد که در مناطق تحت تنش شوری، کاربرد کیتوزانمی‌تواند از طریق حفظ محتواینسبیآببرگ و ازدیاد رنگیزه‌هایفتوسنتزی، مقاومت گیاه را افزایش داده و در نتیجه باعث رشد و استقرار مطلوب‌تر گیاهشنبلیله شود.

متن کامل [PDF 15526 kb]   (749 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سبزیکاری و ازدیاد
دریافت: ۱۳۹۵/۳/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۵/۳/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۵/۳/۱۱

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم و فنون کشت های گلخانه ای - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق